Kaikki kysymyksetKategoria: Imetys ja vauvanhoitoAntibiootit synnytyksessä
Anonymous kysyi 2 vuotta sitten

Minulla todettiin streptokokki b -bakteeri, minkä vuoksi saan ilmeisesti antibioottia synnytyksen aikana, jotta vältetään bakteerin siirtyminen lapseen. Ymmärrän, että tämä on tärkeää, mutta silti antibioottien käyttö huolettaa etenkin vastasyntyneen kohdalla. Mitä negatiivisia vaikutuksia tällä antibiootin käytöllä on vauvaan ja miten niitä voidaan ehkäistä? Jääkö vastasyntyneeltä antibiootin vuoksi saamatta myös niitä hyviä bakteereita synnytyksen yhteydessä? Annetaanko vastasyntyneelle esimerkiksi maitohappobakteereita estämään antibioottien haittavaikutuksia, niin kuin aikuisille tavallisen antibioottikuurin aikana?

1 Vastaus
Kätilö Sivun ylläpito vastattu 2 vuotta sitten

Hei!
Streptokokki B saattaa olla vastasyntyneelle vaarallinen aiheuttaen vakavan infektion, sen vuoksi äiti saa antibioottisuojan synnytyksessä. Vauva saa hyviä bakteereja syntyessään alakautta, mutta myös ihokontaktissa välittömästi syntymän jälkeen. Tämä siis siinäkin tapauksessa, että syntyisi sektiolla.
Vastasyntyneelle ei anneta maitohappobakteereja, mutta äiti voi syödä niitä oman hyvinvointinsa takia jo raskausaikana. Toivottavasti tämä vastaus selvensi asiaa.
Mukavaa alkavaa kesää!