Kaikki kysymyksetCategory: RaskausaikaKohdun koko kolmannessa raskaudessa
Anonymous asked 4 years ago

Kasvaako kohtu nopeampaa kolmannessa raskaudessa? Jos esikoista odottaessa (20 rv) kohdun korkein kohta on navan alla, niin voiko kolmannessa raskaudessa kohdun korkein kohta olla samalla korkeudella jo 13 rv? Ja voiko vauvan sydänäänet tuolloin kuulua kovin ylhäältä?

1 Answers
Kätilö Staff answered 4 years ago

 
Hei, on tyypillistä, että uudelleen synnyttäjällä vatsa tulee varhaisemmassa vaiheessa esiin kuin ensimmäisessä raskaudessa, tästä syystä kohdun koko vaikuttaa kookkaammalta alkuraskaudessa. Sikiön asennolla on merkitystä siihen, mistä kohdasta sydänäänet kuuluvat. Toisinaan äänet kuuluvat ylempää, toisinaan alempaa.
 
 
20 raskausviikon paikkeilla neuvolassa aletaan seuraamaan sf-mitan kehitystä (symfyysi-fundusmitta eli häpyliitos-kohdunpohjamitta).  Sf-mitta on apuväline neuvolan terveydenhoitajalle ja lääkärille, jolla pystytään arvioimaan kohdun kasvua.  Mittaan vaikuttaa äidin anatomian lisäksi sikiön koko, sikiön asento, mittaajan mittaustapa ja lapsiveden määrä. Raskauden seurannan kannalta on olennaista kuinka sf-mitta kehittyy kussakin raskaudessa, sitä ei ole tarvetta verrata aiempiin raskauksiin.
 
Onnea odotukseen!