Kaikki kysymyksetCategory: Raskausaikaraskausoireet, testi negatiivinen
Anonymous asked 4 years ago

Hei! 
Minulla on ilmennyt raskausoireita: pahoinvointi, päänsärky, kramppeja ja vihlontaa alavatsalla ja rintojen turvotusta  Ruoka ei maistu, hajuaisti on terävöitynyt. 
Vatsa pömpöttää ja tuntuu hieman kovalta aina iltaa kohden, join tai söin mitä tahansa.
Kuukautiset on 2pv myöhässä. Testi näytti negatiivista vaikka käytin herkkää testiä.

Voisiko olla että testi näytti negatiivista koska tein sen päivällä? Edellisestä vessassa käynnistä oli kulunut 3h.
Olen kuullut että joillain raskauden näkyminen voi näkyä plussana virtsakokeessa vasta hyvin myöhään, mistä tämä voi johtua?

1 Answers
Kätilö Staff answered 4 years ago

Kiitos kysymyksestäsi!
Suomessa apteekeissa myynnissä olevat kotitestit ovat hyvin luotettavia herkkyydeltään. Mikäli virtsan pidättämisaika on ollut riittävä, testin tulokseen voi kyllä luottaa. Joskus raskaushormonipitoisuus kuitenkin nousee hitaammin ja testi näyttää negatiivista odotettua pidempään. Mikäli haluaa, voi testin uusia muutaman  päivän tai vaikka viikonkin kuluttua. Mikäli testi on tuolloin edelleen negatiivinen, pitäisin raskauden todennäköisyytta melko epätodennäköisenä, oireistanne huolimatta. 
 
Osa laboratorioista tekee myös asiakkaan toiveesta raskaushormonipitoisuuden määrityksiä verestä. Nämä verikokeet ovat omakustanteisia ja tulkinnan tekee oma lääkäri. Nykyiset testit ovat kuitenkin hyvin herkkiä ja niitä pidetään yhtä luotettavina tulokseltaan.