Kaikki kysymyksetCategory: Synnytyksestä toipuminen ja kotiutuminenStreptokokki-b positiivinen ja potilashotelli
Anonymous asked 4 years ago

Minulla on streptokokki b todettu positiiviseksi. Miten se vaikuttaa hoitoon synnytyksen jälkeen, pääseekö potilashotelliin jos vauvan vointi on hyvä vai vaatiiko seurantaa osastolla?

1 Answers
Kätilö Staff answered 4 years ago

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
GBS eli b-ryhmän streptokokki kuuluu ns. emättimen normaaliin flooraan. Se voi kuitenkin aiheuttaa vastasyntyneelle vakavan infektion, minkä vuoksi antibioottiestohoito annetaan kaikille äideille synnytyksen aikana, joilla on raskausaikana todettu GBS.  
 
Käytännössä antibioottihoito aloitetaan synnytyksen käynnistyttyä tai mahdollisimman pian lapsivedenmenon jälkeen. Vastasyntynyt voi saada GBS-bakteerin synnytyskanavasta, synnytyksen aikaisen antibioottihoidon tarkoitus on siis ennaltaehkäistä vastasyntyneen infektio.
 
Vastasyntyneen vointia ja mahdollisia infektioon liittyviä oireita seurataan ensipäivien aikana lapsivuodeosastolla. Myös Potilashotelliin on mahdollista päästä suoraan synnytyssalista, mikäli antibioottihoito on aloitettu vähintään 4 tuntia ennen vauvan syntymää ja vauva on hyvävointinen. Jos vauva voi hyvin eikä kahden vuorokauden seurannan aikana mitään poikkeavaa todeta, pääset kotiutumaan vauvan kanssa lastenlääkärin tarkastuksen jälkeen.
Terveisin, Kätilö