Kaikki kysymyksetCategory: RaskausaikaSuomalaisten marjojen syöminen
Anonymous asked 4 years ago

Olen pohtinut listeriavaaraa suomalaisissa marjoissa. Tiedän, että vihannekset ja hedelmät tulee kuoria ja pestä hyvin, mutta marjojen kanssa tämä ei ole aivan helppoa, koska menevät rikki ja muussaantuvat helposti varsinkin jos ideana olisi pestä huolellisesti. Minulla on pakastin täynnä omalta pihalta ja metsistä kerättyjä vadelmia ja mustikoita, joita ei ole sen kummemmin pesty. Nämä kuitenkin olisivat minulle helppo ja huokea vitamiinien lähde, mutta mietin nyt pitääkö minun jättää ne käyttämättä raskauden ajaksi. En oikeastaan välitä kuumennetuista marjoista, eikä niissä taida vitamiinitkaan täysin säilyä. Samalla voisin kysyä, ovatko kaupan etikkapunajuuret sillä tavalla kypsennettyjä, että voi huoletta syödä? Hirveä himo niihin olisi… Paljon on ollut kaikenlaisia kielto- ja rajoituslistoja joista tulee vähän epävarma olo joten en halua riskeerata, vaikka toisaalta tuntuu hölmöltä että on vähän ruvennut pelkäämään nimenomaan juureksien, marjojen ja muiden ns. terveellisten ruokien syömistä. 

1 Answers
Kätilö Staff answered 4 years ago

Hei!
 
Elintarviketurvallisuusvirasto suosittaa käyttämään ulkomaalaisia pakastemarjoja vaan kunnolla kuumennettuina niissä piilevän ruokamyrkytysvaaran vuoksi. Kuumennussuositusta ei ole annettu kotimaisille marjoille eikä tuoreille marjoille. Voit syödä keräämiäsi marjoja sellaisenaan, marjat ovat erinomainen vitamiininlähde.
 
Etikkapunajuuret on kypsennettyjä eli niitä voi syödä sellaisenaan. Punajuurta ei tule käyttää raakaravintona.
 
Eviran nettisivuilta voit halutessasi käydä lukemassa elintarvikkeiden turvalliseen käyttöön liittyviä yleisiä ohjeistuksia: https://www.evira.fi/elintarvikkeet  
 
Monipuolinen, vaihteleva ja kohtuullinen ruokavalio on paras tapa välttyä elintarvikkeiden mahdollisesti sisältämien haitallisten aineiden vaikutuksilta. Onnea odotukseen!