Kaikki kysymyksetKategoria: Synnytykseen valmistautuminen ja synnyttäminenSuunniteltu sektio ja lapsen saaminen rinnalle ja ihokontaktiin?
Anonymous kysyi 1 vuosi sitten

Hei!
Olisiko TAYS:ssa mahdollista saada vauvaa ihokontaktiin rinnalle leikkaus-sermin toiselle puolelle suunnitellun sektion jälkeen, jos kaikki menee hyvin? Kyseessä on ensimmäinen lapsemme ja koemme asian hyvin tärkeäksi. Kun äiti on leikkauksen jälkeen siirretty tarkkailtavaksi, onko mahdollista että isä saisi vauvan paidan alle ihokontaktiin sillä välin, kun äiti toipuu leikkauksesta? Voiko vauvan pesun ja mittaamisen kuvata äidille, jotta niistä jäisi äidillekin muisto, koska muutenhan hän ei näitä pääse näkemään?

1 Vastaus
Kätilö Sivun ylläpito vastattu 1 vuosi sitten

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi! Tays:ssa on mahdollista saada vastasyntynyt iholle sektiossa, mikäli vauvan ja äidin vointi sen sallii. Ensisijaisesti pyrimme siihen, että vauvaa ja äitiä ei eroteta toisistaan ja vauva saa olla äidillä ihokontaktissa jo leikkaussalissa. Mikäli äiti ei pysty pitämään vauvaa iholla, vauva nostetaan tukihenkilölle ihokontaktiin. Vauva ja tukihenkilö voivat olla leikkaussalissa yhdessä äidin kanssa koko ajan.

Meillä on perheheräämö, johon perhe siirtyy sektion jälkeen, ellei tilanne vaadi tarkkailua leikkaussalin heräämössä. Perheheräämössä vauva voi olla äidin tai isän iholla, perheen toiveen mukaisesti. Mittaamisissa, pesuissa ja pukemisessa ei ole kiire, joten ne ehditään tehdä vasta sitten kun on siirrytty perheheräämöön. Kuvaaminen on sallittua kaikkialla. Onnea odotukseesi ja tervetuloa meille synnyttämään!