Kaikki kysymyksetCategory: MuuTukihenkilön läsnäolo ja kysymyksiä vuodeosastoajasta.
Anonymous asked 2 years ago

Sivuillanne ohjeita tukihenkilölle-osiossa lukee, että “Tukihenkilö saa olla koko ajan synnyttäjän tukena.”. Tarkoittaako tämä sitä että aviomieheni saa olla vierelläni keskeytyksettä sairaalaan tulosta sieltä lähtöön asti? Jos minua ja/tai vauvaamme joudutaan vaikka hoitamaan tai tarkkailemaan vuodeosastolla synnytyksen jälkeen pidempään emmekä pääse potilashotellin Perheonneen sen ajan puitteissa jonka laskette viralliseksi vierailuajaksi, niin eihän miestäni lähetetä yöksi kotiin henkilökunnan toimesta? Olen tuleva ensisynnyttäjä ja esikoisemme laskettu aika on elokuun lopulla. Mieheni läsnäolo pitää minut rauhallisena ja minulle olisi tärkeää että hän saa olla paikalla myös sen jälkeen kun olen synnyttänyt. Jos osastoaika venyy pitkäksi, voihan mieheni levätäkseen levittää makuualustansa ja makuupussinsa sen huoneen nurkkaan jossa olen vauvan kanssa? Entä saahan vauva osastolla oman vuoteen? Jos olen synnytyksestä kovin uupunut niin en välttämättä pysty nukahtamaan jos minulle ei anneta muuta vaihtoehtoa kuin pitää vauvaa rintakehän päällä. Pelkäisin jatkuvasti että joko liiskaan tai pudotan vauvan jos annan itseni nukahtaa – nukkumattomuudesta kärsisin vielä kotoutumisen jälkeenkin enkä takuulla pystyisi huolehtimaan vauvasta yhtä hyvin kuin haluaisin.

1 Answers
Kätilö Staff answered 2 years ago

Hei, kiitos kysymyksestä.
Tukihenkilö saa olla tukenasi koko synnytyksen ajan, mutta valitettavasti vauvan syntymän jälkeen sairaalan lapsivuodeosastoilla huoneet ovat pääasiassa kahdenhengen huoneita eli huoneessa on toinen äiti lapsensa kanssa. Tästä syystä tukihenkilö ei voi jäädä yöksi sairaalan kahdenhengen huoneisiin.
Osa huoneista on perhehuoneita. Perhehuoneissa molemmat vanhemmat voivat olla läsnä koko sairaalassa olo ajan. Perhehuoneissa edellytetään, että myös puoliso osallistuu vauvan hoitoon. Mikäli kaikki perhehuoneet ovat varattuja, eikä vointisi salli Perheonneen siirtymistä, synnytyksen jälkeen hoitosi toteutetaan kahdenhengen huoneessa.
Vauvoilla on oma sänky. Lastenlääkärit suosittavat että vastasyntynyt nukkuu omassa sängyssä silloin, kun vanhemmat nukkuvat.
Tuo esiin perhehuonetoive ja toiveesi siirtyä  Perheonneen synnytyksen jälkeen. Synnyttäjien toiveet huomioidaan aina mahdollisuuksien mukaan.
Tervetuloa synnyttämään!