Kaikki kysymyksetKategoria: MuuVastasyntyneen K-vitamiinipiikki
Anonymous kysyi 1 vuosi sitten

Hei!
Haluaisin tiedustella, olisiko jotain kautta mahdollista saada vastasyntyneelle annettavan K-vitamiinipiikin ainesosaluetteloa? Viimeksi synnytyksessä piikki vain pistettiin mitään kyselemättä vauvaamme, ja tällä kertaa haluaisin tietää kyseisen piikin sisällöstä vähän tarkemmin ennen H-hetkeä. Lisäksi haluaisin tietää, että jos päädymme siihen, ettemme K-vitamiiniä halua antaa lihakseen piikittämällä, niin onko sitä mahdollista antaa vauvalle suun kautta? Voinko jotenkin edesauttaa vauvan ja äidinmaidon K-vitamiinin määrää, jos söisin itse K-vitamiini lisää jo raskausaikana?

1 Vastaus
Kätilö Sivun ylläpito vastattu 1 vuosi sitten

Hei ja kiitos kysymyksestäsi,
K-vitamiini injektio sisältää fytomenadionia eli K1-vitamiinia, glykokoolihappoa, natriumhydroksidia, soijalesitiinia, kloorivetyhappoa ja injektionesteisiin käytettävää vettä. K-vitamiinin  on todettu olevan turvallinen vastasyntyneelle. Injektion on todettu olevan tehokkaampi vaihtoehto kuin suun kautta annettuna. K-vitamiini-injektio annetaan vastasyntyneelle heti syntymän jälkeen. Vastasyntyneen elimistö ei pysty vielä tuottamaan K-vitamiinia, joten sen vuoksi se annetaan ennaltaehkäisevästi. K-vitamiinin puutos lisää verenvuotoriskiä.
Jos vanhemmat kieltävät lihakseen laitettavan K-vitamiinin antamisen vastasyntyneelle, voidaan K-vitamiini antaa suun kautta. K-vitamiiniliuosta sekoitetaan veteen ja annetaan lapselle ensimmäisen tai toisen ruokintakerran jälkeen suuhun kahteen annokseen jaettuna. Sama annostelu toistetaan viikon iässä ja 4 viikon iässä kotona. Vanhemmille annetaan resepti K-vitamiinista lapsen kotiutuessa.
K-vitamiini läpäisee huonosti istukan ja erittyy vain vähäisissä määrin äidinmaitoon, joten sen syömisestä raskausaikana ei ole merkittävää hyötyä. 
Mukavaa loppuodotusta ja hyvää kevättä!