Vastasyntynyt vauva ei vaatteita kaipaa. Vauva nauttii, kun saa viettää aikaa äidin tai isän (tai muun läheisen aikuisen) iholla. Kun vauva on ilman vaatteita, vain vaippa päällään, iho vasten aikuisen ihoa, puhutaan ihokontaktista. Ihokontaktissa vauva totuttelee lempeästi kohdunulkoiseen elämään.

Välittömästi syntymänsä jälkeen vauva nostetaan äidin rintakehän päälle ihokontaktiin. Tässä vauva saa viettää rauhassa vähintään ensimmäisen tuntinsa. Tämä ensimmäinen taianomainen tunti äidin iholla on vastasyntyneelle elintärkeä. Vauva saa totutella maailmaan ja herätellä rauhassa omia luontaisia vaistojaan.

Vauvaa ei syntymän jälkeen kannata heti pestä, vaan hänet kuivataan huolella siinä äidin iholla ollessa. Lapsivesi ja vauvan ihoa peittävä kina sisältävät infektioilta suojaavia ainesosia, ja mitä pidempään nämä ovat vauvan iholla, sen parempi. Vauvan peseminen nopeasti syntymän jälkeen saattaisi aiheuttaa vauvalle stressiä, laskea vauvan verensokeria ja häiritä vastasyntyneen lämmönsäätelyä. Äidin ihon kautta vastasyntynyt saa omalle iholleen hyödyllisiä, suojaavia bakteereita ja vastasyntyneen oma puolustusjärjestelmä alkaa kehittyä.

Erityisesti vauvan ensipäivinä, häntä kannattaa pitää ihokontaktissa paljon. Ihokontaktissa oleminen rauhoittaa vauvan pulssia ja hengitystä ja säästää vauvan energiaa. Näin vauvan verensokeritaso ja lämmönsäätely pysyvät tasaisina. Ihokontaktissa vauvat itkevät vähemmän.

Ihokontakti auttaa myös äitiä. Kun vauva on iholla, on äiti rauhallisempi ja luottaa omiin kykyihinsä hoitaa vauvaa. Ihokontakti lisää oksitosiinin erittymistä ja auttaa kohtua supistumaan synnytyksen jälkeen. Ihokontakti myös edistää äidin ja vauvan välisen varhaisen vuorovaikutuksen syntyä. Vauva tuntuu helpommin omalta ja häneen on helppo tutustua.

Erityisen paljon ihokontakti auttaa imetyksen käynnistymisessä ja imetyksen myöhemmissäkin vaiheissa. Onkin sanottu, ettei liene sellaista imetysongelmaa, johon ihokontakti ei auttaisi. Ihokontakti saa maidon herumaan helpommin ja vastasyntyneen luontaiset imemiseen liittyvät vaistot toimivat paremmin. Ihokontaktissa vauvat imevät yleensä paremmalla imuotteella sekä tehokkaammin ja tiheämmin. Ihokontaktia kannattaa hyödyntää vielä kotonakin, esim. silloin, jos halutaan lisätä omaa maitomäärää ja tehostaa imetystä.

Viikolla 40 vietetään pohjoismaista imetysviikkoa, jonka teemana on tänä vuonna Imetys – elämän perusta. Tämän vuoden teema nostaa esiin imetyksen tärkeyden eriarvoisuuden, köyhyyden ja virheellisen ravitsemuksen vähentämisessä. Imetys antaa tutkitusti parhaat mahdolliset eväät elämän alkuun maailman kaikille lapsille. Imetyksen edistäminen on kansanterveyden edistämistä.

Koska ihokontakti kiistatta edistää imetystä, on sen edistäminen tärkeä osa imetysohjausta. Imetysviikolla Taysissa kannustetaan äitejä ja perheitä entistä enemmän pitämään vauvaa ihokontaktissa. Perheitä opastetaan ihokontaktin turvallisessa toteuttamisessa ja kerrotaan sen eduista. Tavoite on, että ihokontaktista tulee vielä entistä tavanomaisempi osa vauvamyönteistä hoitoa Taysissa. Ihokontakti on tärkeä elämän perustaa. Siksi pienet vaatteet jäävät Taysissa hyllyyn yhä useammin.

Jenni Rainio, kätilö lapsivuodeosasto + Perheonni