Kysy Kätilöltä

Hoitajana Perheonnessa

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Perheonni – yksikkö on osa potilashotellia ja siellä hoidetaan Tampereen yliopistollisessa sairaalassa synnyttäneitä äitejä ja vauvoja synnytyksen jälkeen. Perheonnen kaikki huoneet ovat perhehuoneita, joissa koko perheellä on mahdollisuus olla yhdessä ja tutustua uuteen tulokkaaseen. On aivan ainutlaatuisen tärkeää ja hienoa, että myös vauvan isällä on mahdollisuus olla läsnä heti vauvan ensihetkistä alkaen. Yksi Perheonnessa työskentelemisen parhaita puolia onkin juuri se, että saa työskennellä kokonaisen perheen kanssa ja olla auttamassa ja ohjaamassa perheen ensivaiheissa vauvan syntymän jälkeen. Aina puoliso ei voi olla paikalla yötä päivää, joten myös mummut ja tukihenkilöt ovat tuttuja yövieraita Perheonnessa. Myös perheen muilla lapsilla on mahdollisuus olla Perheonnessa vaikka koko perheen hoitoajan.

 

Perheonneen voi tulla synnytyksen jälkeen tiettyjen kriteerien täyttyessä, jos äiti ja vauva ovat hyvävointisia ja synnytys on sujunut tavallisesti.  Perheonnessa toimitaan hieman erilailla kuin tavallisilla vuodeosastoilla. Hotellihuone on perheen ”valtakunta”, jossa hoitaja ei automaattisesti käy kyselemässä vointia tai tarkkailemassa tilannetta. Perheonnessa perheet käyvät ”näytillä” hoitajien kansliassa, missä valtaosa hoitamisesta ja ohjaamisesta tapahtuu. Sovittuna ovat tietyt ajat milloin vähintään pitää vauvan kanssa hoitajien luona poiketa, mutta läsnä ja saatavilla hoitajat ovat koko ajan. Aina saa tulla kysäisemään neuvoa, hakemaan apua tai vaikka vain piipahtaa juttelemassa hetken. Perheen toivoessa tai tilanteen vaatiessa käy hoitaja myös perheen huoneessa ohjaamassa, opastamassa ja auttamassa. Erityisesti imetysohjaustilanteet ovat hetkiä, jolloin tulee usein vietettyä aikaa perheen huoneessa. Koska Perheonnessa hoitajat ovat läsnä ympäri vuorokauden, on perheillä mahdollisuus hakea imetysapua kellonajasta riippumatta ja tähän kannustetaankin. Vastasyntyneet ovat usein virkeitä yöaikaan ja viettävät paljon aikaa rinnalla, joten yöllä myös imetysohjauksen tarve usein korostuu. Perheonnessa on hyvä mahdollisuus panostaa tähän. Kannustamme perheitä etenemään vauvan tahtiin ja vauvan ehdoilla.

 

Hoitotyö Perheonnessa on pitkälti paljon ohjaamista. Ammattitaitoisen ohjauksen antaminen onkin oikeastaan Perheonnen koko toiminnan perusta. Ohjauksen tulee olla kattavaa ja niin huolellista, että perheillä on omatoimisuuteen tukevassa ilmapiirissä turvallista olla. Perheonnen hoitajilla täytyy siis olla hyvät ohjaustaidot. Kun omassa työvuorossa perheen näkee ehkä vain kerran, on tärkeää osata kysyä oikeanlaisia kysymyksiä. ”Miten…?” ”Kuinka usein…?” ”Miltä se tuntuu…?” Jne. Avoimiin kysymyksiin vastatessaan perheet antavat paljon enemmän informaatiota kysyjälle, kuin kysyttäessä esim. ”Onko vauva syönyt?”.

 

Koska Perheonnessa äidit ja vauvat ovat hyvävointisia eikä hoitotyön aikaa kulu ns. ”lääketieteelliseen suorittamiseen”, on hoitajilla erinomainen mahdollisuus panostaa laadukkaaseen ohjaukseen, esim. imetysasioiden suhteen. Imetysohjaus on joskus melkoisenkin haastavaa ja aikaa vievää, mutta aina yhtä tärkeää. On siis erittäin hienoa, että Perheonnessa on loistava mahdollisuus panostaa tähän tärkeään osa-alueeseen rauhassa.

Perheonnessa vauvamyönteiset hoitokäytännöt, imetyksen edistäminen ja varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen toimivat yleensä hyvin. Perheet saavat olla yhdessä, omassa rauhassaan ja vauvat ovat paljon ihokontaktissa ja pääsevät rinnalle omaan tahtiinsa. Hoitajana Perheonnessa saamme olla aitiopaikalla tukemassa perhettä tässä ainutlaatuisessa tilanteessa.

 

kätilöt Jenni Rainio ja Annika Saarela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *