Kysy Kätilöltä

Ulla Urbaanilegenda Vauvamyönteisyyden äärellä

-Mitä tapahtuu, kun hoitajat ryhtyvät työstämään videomateriaalia imetyksen edistämiseksi?

Helmikuussa Taysin synnyttäneiden osastolla ihmetystä ja hilpeyttä herätti omituinen tumma hahmo. Mustat vaatteet, suttuiset hampaat ja sotkuinen tukka kuuluivat Ulla Urbaanilegendalle, joka oli käsikirjoitettu mukaan tekeillä oleviin imetystä ja vauvamyönteisyyttä edistäviin videoihin. Taysissa on toimittu vauvamyönteisten periaatteiden mukaan vuodesta 2013. Näiden vuosien aikana toimintatapamme ovat muuttuneet merkittävästi ja erityisesti imetysohjaukseen ja imetyksen onnistumiseen on panostettu toden teolla. Moni asia on muuttunut. Vauvan kellonmukaisen syöttämisen ja tuttipullon käyttämisen sijasta ymmärrämme tänä päivänä paljon enemmän vastasyntyneestä ja häntä ohjaavista luontaisista vaistoista ja siitä, kuinka älykäs vastasyntynyt on. Tiedämme, kuinka ihmeellistä on äidinmaito ja kuinka luonnollista imetys on. Kapalon sijasta vastasyntyneet pääsevät ihokontaktiin, missä alkaa tutustuminen kohdun ulkopuoliseen elämään. Koska moni asia asenteissamme ja toiminnassamme on muuttunut, ei siis ole ihme, että se herättää välillä ihmetystä ja kysymyksiä. Imetykseen ja vauvanhoitoon liittyy vielä paljon vääriä ja vähän vanhanaikaisiakin uskomuksia. Näitä uskomuksia ja asenteita edustamaan syntyi Ulla Urbaanilegenda ja imetystietoa ja vauvamyönteisyyttä levittämään syntyivät Ullan seikkailuista kertovat videot.

Videoiden ideointi ja tekeminen oli tosi hauskaa ja rikastutti kyllä omaa työtä paljon. Erityisen hienoa oli tehdä videoita samanhenkisten työkavereiden kanssa, joilla on kyky ja halu heittäytyä erilaisiin rooleihin ja tekemiseen. Opimme toisiltamme taas kerran niin paljon! Vuorotyötä tekeville yhteisten aikataulujen löytyminen oli joskus melko haastavaa. Eipä siis ihme, että kerran löysimme itsemme vapaapäivänä Sarin kotoa harjoittelemasta ja hiomasta suunnitelmia. Siinäpä vasta paneutumista=)

Videot on suunnattu myös kaikille meille ammattilaisille, jotka työssämme kohtaamme raskaana olevia, imettäviä äitejä ja imeväisikäisiä lapsia. Imetys on luonnollinen ja normaali tapa ruokkia vauva, mutta kaikesta sen luonnollisuudesta ja tavallisuudesta huolimatta se ei aina ole suinkaan helppoa. Myöskään imetysohjaus ei ole aina helppoa, päinvastoin. On osattava ja ymmärrettävä niin paljon asioita ja sitten vielä sovellettava tietoa aina tapauskohtaisesti. Imetysmyönteisyyden ja tiedon lisäksi halusimme tuoda videoihin mukaan myös vuorovaikutuksellisia seikkoja.

Tarkoituksena oli, että kaikki, joita imetys kiinnostaa, voisivat videoiden avulla päivittää tietojaan imetyksestä ja vauvamyönteisyydestä. Videot on suunnattu tietysti myös tuleville äideille ja isille, jotta he ehkä sitten malttavaisemmin ja paremmalla ymmärryksellä osaisivat suhtautua esim. vauvan tiheän imun kausiin ja imetyksen normaaliin käynnistymiseen. Ihanne olisi, että tulevat isoäiditkin tietäisivät, mitä se ihokontakti on; vauvan kuuluu imeä rinnalla joskus lähes taukoamatta; mitä ja miksi vauvaa joskus syötetään ruiskulla jne. Toivomme, että voisimme videoiden avulla tukea imettäjän ja myös lähipiirin imetysluottamusta.

Ulla Urbaanilegenda Vauvamyönteisyyden äärellä – videot ovat syntyneet kolmen lapsivuodeosaston hoitajan toimesta. Videot ideoitiin ja käsikirjoitettiin yhdessä meidän kolmen kesken. Käsikirjoitusta hiottiin sähköpostiketjun välityksellä silloin, kun yhteistä työaikaa ei ollut. Tarkoituksenamme oli tehdä hauskat, mutta asialliset videot, joissa kyseenalaistetaan vanhoja käsityksiä ja uskomuksia. Ullan repliikit kuulostavat varmasti kaikille aika tutuilta ja ovat varmasti ainakin joskus kuultuja, milloin kenenkin suusta. Mietimme pitkään aihealueita ja yritimme valita sellaiset, joissa urbaanilegendoja ehkä eniten esiintyy.

Ulla edustaa äitien, isoäitien, isoisoäitien, naapureiden ja kumminkaimojen hyvää tarkoittavia, mutta joskus hieman vanhahtavia vauvanhoito-ohjeita. Yhtälailla Ulla edustaa meidän kaikkien vastasyntyneiden ja imetyksen parissa työskentelevien vanhoja oppeja ja käsityksiä: siis imetykseen ja vauvaan liittyviä urbaanilegendoja. Videot on ehdottomasti tehty kaikkia imettäjiä ja heidän läheisiään kunnioittaen, pilke silmäkulmassa.

Videot kuvattiin ammattikalustolla ammattilaisen toimesta. Osaamisen kehittämisyksiköstä kuvaaja Mika vietti kanssamme puolikkaan päivän kuvaten ja ohjaten meitä taidolla. Oli itse asiassa Mikan ajatus, että ihan kaikkea mahdollista tietoa ei tarvitse yrittää saada yhteen videoon. Joskus vähempi on parempi. Ja näinhän se meni. Mika myös editoi ja leikkasi videot ja onkin ihan täysin Mikan ansiota, että ne näyttävät nyt niin hienoilta. Videot saatiin kuvattua purkkiin parilla otolla ja täytyy sanoa, että meillä oli kyllä hauskaa. Välillä naurettiin vedet silmissä. Kuvaaja Mikakin sai ohessa aimo annoksen imetystietoutta=)Jännityksellä odotamme, minkälaisen vastaanoton videot saavat.

Eija, Jenni ja Sari


Kommentit

  1. Elina Rinne says:

    Suurkiitokset Eija, Jenni ja Sari sekä MIka! Videot, jotka olen päässyt siis etukäteen näkemään ovat upeita tuotoksia. Uskomatonta ammattitaitoa ja heittäytymistä. Todella mielenkiintoista odotella, millaista palautetta tulee. Hykerryttävää varmasti:)

  2. Tiina Surakka says:

    Viime vuosituhannen imetyshoitaja vuosimallia 1984-87 ja nykyinen isoäiti kiittää ja kumartaa upeita työhönsä sitoutuneita ammattilaisia ja asiantuntijoita sekä varmasti käyttää videoita hyväkseen (eli katsoo ne) ennen kuin avaa suutaan “hyvää tarkoittaen”. Upea blogikirjoitus taustaksi ja ensimmäinen video “napakymppi”. KIITOS!

  3. Anne Kalvas says:

    Lämmin kiitos teille uurastajille! Olette taas kerran tehneet upeaa työtä. Näitä jaksaa katsoa ja viesti menee varmasti perille. On hienoa, että Nasyssa on innostuneita, osaajia, jotka jaksavat ja haluavat panostaa kaikin tavoin vauvojen, äitien ja koko perheiden hyvinvointiin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *