Kysy Kätilöltä

LIUKKARIA, LIUKKARIA!

Parisuhde tärähtelee perustuksiaan myöten, kun perheeseen syntyy lapsi. Erityisen voimakasta tärinä on silloin, kun lapsi on ensimmäinen, mutta jokainen lapsi osaltaan muuttaa perheen dynamiikkaa.

Usein käy niin, että kun lapsi valtaa tilaa molempien vanhempiensa elämässä, mielessä ja sydämessä, parisuhteen, ja etenkin seksuaalisen suhteen helliminen jää taka-alalle. Tämä on toki luonnollista ja näinhän se elämä menee, mutta loppuelämän onnellisuuden vuoksi asiaa ei kannattaisi unohtaa sinne!

Vaikka naisesta tulee äiti, ja miehestä isä, molemmat säilyvät myös ihmisinä, rakastettuina ja seksuaalisina olentoina. Jokainen meistä on kosketusta ja huolenpitoa vailla, vaikka itsestä tulisikin se pienestä ihmisestä huolehtija. Mistä jaksaa ammentaa hellyyttä ja huolenpitoa, jos itse ei saa sitä riittävästi? Työssäni kätilönä ja seksuaaliterapeuttina olen kyllä nähnyt, että usein sitä jaksaa yllättävän pitkään! Jossakin vaiheessa kuitenkin iho alkaa kaivata toisen ihmisen syliä.

Seksuaalielämän aloittaminen synnytyksen jälkeen on jännittävää puuhaa. Usein takana on pidempi tauko, ehkä pisin parisuhteessa siihen mennessä. Nainen käy läpi oman kehonsa muutoksia ja sopeutuu uuteen minään, mies opettelee näkemään rakastettunsa myös äitinä, ja molemmat totuttelevat vastuuseen uuden ihmisen elämästä. Kannattaa muistaa, että seksuaalielämästä uudelleen kiinni saaminen ei tarkoita samaa kuin yhdyntöjen aloittaminen. Hellittelyn voi aloittaa pienistä asioista, rakkauden teoista ja sanoista, silityksistä ja halauksista ohimennen. Suosittelen lämpimästi pienten yhteisten hetkien vaalimista, vaikka se olisikin vain tv-sarja sohvalla sylikkäin, tai vaikka yhteinen suihku kun lapsi on saatu nukkumaan. Usein äidin kosketuksen ja läheisyyden kaipuu täyttyy imetyksessä ja vuorovaikutuksessa vastasyntyneen kanssa, eikä läheisyys kumppanin kanssa edes muistu mieleen. Kun on hetki ”omaa aikaa”, tekeekin eniten mieli nukkua. Siinä kohtaa voisi kuitenkin tehdä vaikka mielikuvaharjoituksen ja miettiä esimerkiksi, miltä lämmin vesi tuntuisi oman ja kumppanin ihon välissä? Ja tarttua tilaisuuteen!

Eka kerta synnytyksen jälkeen on eka kerta. Siihen liittyy usein korkeita odotuksia, jännitystä, usein se on myös kompromissi molempien haluista. Oman mausteensa toimitukselle antaa myös uuden perheenjäsenen läsnäolo. Ekaan kertaan ryhdyttäessä on hyvä muistaa muutama asia; ensinnäkin, LIUKKARIA, LIUKKARIA! Limakalvot ovat hauraat synnytyksen jälkeen (myös sektion), imetyskin pitää ne hauraana. Voi olla arpikudostakin. Kannattaa käyttää mahdollisimman simppeliä liukuvoidetta, ja jättää ne maustetut, hajustetut, viilentävät, lämmittävät…myöhemmäksi. Kannattaa myös ottaa selvää, millainen liukuvoide itseä miellyttää. Ja sehän selviää kokeilemalla! Toisekseen, on hyvä puhua etukäteen selkeäksi molemmille se, että naisella on tässä kohtaa oikeus vetää liinat kiinni missä tahansa vaiheessa. Seksin ei pidä sattua, ja jos se tekee kipeää, se pitää lopettaa siltä kertaa. Parasta olisi, jos kumppanit voisivat puhua asiasta keskenään ennen kuin ollaan herkässä tilanteessa.

Lopuksi vielä pari tärkeää ohjetta:

Kumppani; muista että synnyttänyt nainen tarvitsee valtavasti hellyyttä, kannustusta ja kauniita sanoja ja rakkauden tekoja! Toista niitä uudelleen ja uudelleen.

Synnyttäjä; usko mitä kumppanisi sinulle sanoo!

Salla Järvinen, kätilö (YAMK), seksuaaliterapeutti


Kommentit

  1. Sari Pollari says:

    Kirjoitit täyttä asiaa ❤.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *