Kysy Kätilöltä

KÄTILÖ UUDEN ELÄMÄN TODISTAJANA

Kansainvälistä kätilön päivää on vietetty toukokuun viides päivä vuodesta 1991 alkaen. Päivän teemana on “The World Needs Midwives Now More Than Ever”, maailma tarvitsee kätilöitä enemmän kuin koskaan ennen. Päivän tarkoituksena on lisätä ihmisten tietoisuutta siitä, kuinka kätilöt toimivat naisten terveyden edistämiseksi kaikkialla maailmassa.

Me kätilöt teemme työtä seksuaali- ja lisääntymisterveyden saralla sairaaloissa, neuvoloissa, terveyskeskuksissa tai yksityisellä sektorilla. Me annamme ohjausta, hoitoa ja neuvontaa raskauden, synnytyksen ja lapsivuoteen aikana, vastaamme normaalisynnytyksen hoidosta ja vastasyntyneistä, ohjaamme imetyksessä ja vauvan hoidossa. Teemme työtä myös lasta toivovien perheiden tai ehkäisyneuvonnan parissa ja naistentautien osastolla. Näiden lisäksi tehtävänämme on ohjata terveyttä edistäviin valintoihin koko perheen ja yhteiskunnan parhaaksi.

Oma työurani kätilönä on kestänyt kohta 27 vuotta. Valtaosan siitä olen toiminut Tampereen yliopistollisen sairaalan synnytyssalissa. Ensimmäiset maailmaan auttamani lapset ovat nyt jo aikuisia. Vuodet ovat kuluneet, kätilöiden määrä synnytyssalissa on lisääntynyt, samoin synnytyksen hoitoon liittyvät laitteet ja kivunlievitysmahdollisuudet parantuneet huomattavan paljon minun työvuosieni alkuajoista.

Edelleen on kuitenkin niin, että mikään laite ja lääke ei korvaa kätilöä. Koin tämän omakohtaisesti vuosia sitten, kun olisin lähtenyt kipeän äidin viereltä soittamaan anestesialääkärille. Hän toivoi minun jäävän huoneeseen siitä huolimatta, että kivunlievitykseksi yhdessä mietitty puudutus jäisikin saamatta. Jäin tukemaan äitiä, lapsi syntyi nopeasti, eikä puudutusta ehditty laittamaan. Kysyin jälkikäteen, mitä tuore äiti nyt ajattelee. Tuhiseva vauva sylissä hän totesi, että oli hyvä, että minä kätilönä olin läsnä.  Läsnäoloni oli puudutuksen veroinen.

Synnyttävä perhe tarvitsee kätilöä, mutta myös kätilölle perhe antaa merkityksen työhön. Syntymä on aina yhtä ihmeellinen, samoin se hetki, kun äiti tai isä katsoo lastaan ja lapsi katsoo takaisin. Kuinka pieni vauva onkaan syntymästään asti valmis tunnistamaan läheisten äänet ja rauhoittuu päästessään tuttujen sydänäänten lähelle.

Nämä ovat niitä hetkiä, joista olen hyvin onnellinen, olla paikalla todistamassa uuden perheen syntyä ja auttamassa alkutaipaleella. Koen olevani hyvin etuoikeutettu, kun olen saanut ammattini ansiosta olla todistamassa tätä ihmettä tuhansia kertoja. Haluankin toivottaa kaikille hyvää kansainvälistä kätilön päivää!

 

Sanna-Kaisa Kukko

Kätilö, osastonhoitaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *