Kysy Kätilöltä

Vesisynnytys Taysissa

Veden kipua helpottava vaikutus synnytyksessä on ollut tiedossa kautta aikojen. Jo muinaisten kansojen on kerrottu käyttäneen vettä synnytyksissä. Suomessa vesialtaita on käytetty pitkään synnytyksessä avautumisvaiheen hoidossa, mutta nyt niitä on alettu käyttää enemmän myös ponnistusvaiheen hoitamisessa.

Nykyään Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) tarjoaa synnyttäjille erilaisia lääkkeettömiä kivunlievitysvaihtoehtoja, joihin kuuluu muun muassa aqua-rakkulat, lämpöpakkaus, TENS-laite, pallo, suihku ja ammeen käyttäminen. Tämä ammeen käyttäminen on mahdollista synnytyksen avautumisvaiheessa kivunlievitystarkoituksessa erillisessä ammehuoneessa, jossa sijaitsee yksi synnytysosastolla oleva amme.

Vuoden 2020 alussa tapahtuu Taysin synnytystoiminnan siirtyminen uusiin valmistuviin tiloihin Tays Syntymäpaikkaan. Tällöin käytössä tulee olemaan neljä synnytyshuonetta, joissa on oma amme ja lisänä vielä erillinen ammehuone, jota voivat käyttää muissa huoneissa synnyttävät. Tulevien valmistuvien synnytystilojen myötä ammeiden määrä moninkertaistuu ja Tays alkaa tarjota ammeen käyttöä avautumisvaiheen lisäksi ponnistusvaiheen hoitamisessa.

Ammeen käytön katsotaan olevan sallittua matalan riskin synnyttäjälle, jolla raskauden ja synnytyksen kulku ovat olleet täysin normaalit. Vesisynnytyksen tulee olla synnyttäjän oma valinta ja toive. Lisäksi kätilö katsoo kaikkien ammeen käytön kriteerien täyttyvän sekä seuraa synnyttäjän ja sikiön vointia koko synnytyksen ajan, joka tarkoittaa muun muassa ponnistusvaiheessa jatkuvaa sikiön sydänäänten luotettavaa rekisteröintiä. Tarkoituksena on taata synnyttäjän ja sikiön koko synnytyksen aikainen turvallisuus myös vesisynnytyksessä.

Elina Inkinen – Kätilö, sairaanhoitaja (YAMK)


Kommentit

  1. Heidi says:

    Hei!
    Miten vesisynnytyksessä katsotaan jos tarvitaan episiotomiaa? Esikoisen kohdalla tehtiin ja paraneminen oli suht kivuton ja pissaaminen ei kirvellyt. Verrattuna mitä olisi voinut jos olisi tullut repeämiä. Mietin kun esikoisen kohdalla tarvi tehdä, niin onko aika varmaa että seuraavankin kohdalla tarvisi leikata?
    Vesisynnytys kiinnostaisi mutta en halua hallitsemattomia repeämiä.

  2. Anne says:

    Nonii hieno juttu ❤️❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *